Toujours Glamour (+ tips for sewing with fur)

“She doesn’t wear fur because she is cold, she wears (fake) fur because she is glamorous”

Processed with VSCO with f2 preset

U zag waarschijnlijk al het prachtig fake fur jasje passeren van Debora op Instagram en op Facebook. Instant verliefd was ik, en waarschijnlijk velen onder jullie ook. Bleek dat de getalenteerde zusjes aan het twijfelen zijn om dergelijk bontje op de markt te brengen omdat die wat prijziger zou zijn. Ondergetekende sprong dus een (gigantisch) gat in de lucht als ik de vraag kreeg van Naomi om met het stuk bont dat overbleef een jasje te naaien om te zien hoe het publiek zou reageren. Dus lieve mensen, laat gerust weten of jullie iets dergelijks op de markt willen zien en of jullie bereid zijn daar wat meer voor te betalen.

Maybe you saw the beautiful fake fur vest that Debora made on her Instagram feed. Just as many of you, I had an instant crush. Naomi (the lady behind See you at Six) is hesitant to putting this kind of fur on the market because of its higher price range. So when she asked me if I wanted to make something out of the left overs of this fake fur, she made my day. Hell… she made my week!! She wanted to know how you guys would react. So please let her know, and maybe she’ll add a fake fur to the upcoming winter collection ❤

bewerkt-4501bewerkt-4486

Als patroon gebruikte ik de Noë jas uit La Maison Victor en deed ik enkele aanpassingen. Ik verkortte het patroon en verbreedde onderaan met 2,5cm na een goedzittende jas te hebben gemeten. De mouwen bestaan uit 2 delen en ik voegde 1cm toe aan elk deel omdat ik bij Katrien (Kaatjenaaisels) las dat de mouwen nogal nauw vallen. Het jasje werd ook volledig gevoerd met een donkergroene punta di roma voor wat extra warmte deze winter. Ik voegde ook nog een ophanglus met paspelstrookje toe, maar deze komt af en toe piepen dus daar moet ik nog iets op vinden….

The pattern I used is the Noë pattern from the Belgian sewing magazine La Maison Victor but I made some adjustments. I shortened the vest and made each pattern piece 2,5 cm wider at the bottom. The sleeves were widened by 2cm (1cm per sleeve pattern piece) and the vest was fully lined with a punta di roma for extra warmth. 

bewerkt-4500bewerkt-4519

Mijn diva dochter vindt het, net als ik trouwens, geweldig. Het stofje is heerlijk zacht en valt mooi naar beneden. Op de foto’s hieronder zie je mooi dat de haartjes meegevoerd worden door de wind. Heerlijk toch   ❤

My diva daughter loves it and so do I! The fabric is so soft and playful. The pictures below show nicely how the wind carries the furhair. So lovely!

bewerkt-4509bewerkt-4511

 Vorig jaar naaide ik ook een mouwloos jasje uit een vals bontje en ondertussen heb ik wel het een en ander geleerd over knippen en naaien met bont. Vooral met langharig bont zijn er enkele belangrijke tips om mee rekening te houden. Ik zeg zeker niet dat mijn manier de goede manier is, maar het kan jullie misschien wel verder helpen.

Last year I already made a sleeveless fake fur jacket so meanwhile I have collected some tips for working with fur. Especially for longhaired fur that asks for a bit more attention. I’m not saying my way is the correct way, but it might help you down the road.

bewerkt-4524

Deze (valse) bontjes hebben altijd een bepaalde ondergrond (vaak tricot) dat gebruikt wordt als een soort van net waar de haartjes dan in gewoven worden. Voor het knippen van de patroondelen is het dus belangrijk dat je enkel de ondergrond doorknipt en zo weinig mogelijk in de haartjes. Anders heb je op sommige plaatsen kortgewiekte haartjes en dat is niet mooi. Zo doe ik het:

 • knip altijd in een enkele laag bont en niet met je stof dubbelgeplooid (bv. het rugpand teken ik dubbel op patroonpapier zodat ik niet aan de stofvouw moest knippen)
 • Speld je patroondeel op de verkeerde kant van de stof (dus op die ondergrond waar ik het daarnet over had)
 • Knip met je stofschaar rond je patroondelen door hele kleine knipjes te geven zodat je enkel in de ondergrond knipt. Als je je schaar volledig opendoet, riskeer je dat de haartjes er ook tussen zullen zitten en die dus meegeknipt worden. Ik knip ongeveer 5mm per knip om jullie een idee te geven… duurt wat langer maar het is het wel waard (ook voor de opruim achteraf 😉  )
 • Gebruik heel veel speldjes tijdens het naaien. En terwijl je 2 delen aan elkaar speldt, zorg ik er altijd voor dat alle haartjes er mooi tussenin zitten en dus niet uitsteken.
 • Het naaien zelf gaat zo heel vlot. Ik gebruikte een microtex naald nr 8. Geen idee of dat de correcte naald is, maar ik ondervond geen problemen…

(Als jullie aanvullingen hebben, aarzel niet om ze door te geven en dan vul ik het lijstje aan met correcte verwijzingen)

***

Fake fur is constructed from a backing material (mostly knitted) that is used as a net to weave in the hairs. When you cut the fake fur, you must try to only cut in the backing material and not cut the hairs short. This is how I do it:

 • Always cut in a single layer of fur and not when your fur is double folded. 
 • pin your patternpieces on the wrong side of the fur (directly on the backing material)
 • Cut the pattern pieces with your scissors by making very small cuts and thus trying to cut only in the backing material. If you open your scissors too wide, the hairs are caught in between and will be cut short.  To give you an idea: I make little cuts of approximately 5 mm. It takes a bit longer but it’s worth it!
 • Use many pins! while pinning two pieces together try to tuck in as much of hairs as possible
 • Sewing ‘in se’ is very straightforward. I used a microtex needle no 8. No idea if this is correct, but it worked 😉 

(If you have any extra tips that I can add to the list, don’t hesitate to tell me so I can add the m to this list with your reference off course 😉 )

bewerkt-4502

Bedankt om te komen lezen. Thanks for stopping by.

XXX, Laurence

Patroon jasje / pattern jacket: Noë adjusted – La Maison Victor, editie 1/2016

 

24 gedachten over “Toujours Glamour (+ tips for sewing with fur)

 1. Toen ik de SYAS-collectie aan Lara liet zien en vroeg wat zij liefst wou (ik moét het van inspraak hebben, of het is een njet als ik vraag of ze het wil dragen), was het eerste en enige dat ze onmiddellijk aanwees het bontjasje. Dus ja… ik wil het en ben bereid ervoor te betalen. That is… tenzij het echt extreem duur is, want dan gaat knipvrees een rol spelen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Vanmorgen was het thuis een kleine crise want C wou deze jas absoluut aan op school… Mijn man vond het erover, ik zei ‘tuurlijk mag dat’ 🙂 Klein beetje overdressed dus op school 😉

   Like

 2. Voor mij is dat te prijzig, maar ik ben wel superfan van jouw jasje! Een tip voor de ophanglus (die ik kreeg van een echte naaister, zo eentje van 70+ met eindeloos geduld en precisie, die uit liefde niet kan ophouden met haar winkeltje): stik die niet echt als een lusje, maar gewoon plat mee. Dus je legt het strookje plat gelijk met de naad en stikt dan de uiteindjes mee in de naad. Tijdens het dragen ligt de lus dan plat, en bij het ophangen vormt hij vanzelf een lusvorm. Oké, die uitleg is moeilijk te geven precies ;p Als je wil mail ik eens een fotootje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb dat ook altijd voor met jaslusjes dus heel blij met een extra tip.
   Alleen..ik ben nog niet mee ;-).
   Kleine tutorial op de blog? 🙂

   Like

 3. en ik ben fan van je jasje, maar ik zou zo’n dure stof niet kopen denk ik. Toch zékerniet voor de kinderen (voor mezelf zou ik dat durven overwegen, ik pas daar langer in en draag daar meer zorg voor)

  Like

 4. Interessant om de reacties hier te lezen! Ik vind het zo’n zalig jasje maar zou toch ook Lola’s mening vragen alvorens zo’n dure stof aan te kopen. Als zij het cool zou vinden zou ik er zeker voor gaan 😄✌🏻

  Like

 5. Ik vind het prachtig! En mijn meisjed vast en zeker ook… Maar voor die prijs zou ik hem inderdaad ook overslaan. Er zijn op Stoffenspektakels soortgelijke stoffen te krijgen. Goedkoper en zeer waarschijnlijk minder kwalitatief. Maar in dit geval kies ik dan voor de look en niet de real deal.

  Like

 6. Ik vind het ook echt geweldige stof, maar 60/70 euro is voor mij ook een brug te ver. Helaaspindakaas! En ik snap de lusjesuitleg van Eva niet, en ik wil het snappen! 🙂

  Like

 7. Prachtig, en helemaal geïnspireerd door dit jasje! Zo krijgt Nova ook eentje :-).
  Ik vind de stof ongelofelijk mooi maar zou er nooit zoveel aan uitgeven. Ik zag vandaag heerlijke nepbontjes aan 20 euro/meter..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s